Enkel boete in zweetvoetenzaak

Een ook buiten Nederland geruchtmakende zaak-met-een-geurtje is donderdag "voorlopig geëindigd" met een boete van 250 euro waarvan 150 voorwaardelijk. De 39-jarige Rotterdammer T.T., berucht om de geur van zijn voeten, kreeg de straf door de Haagse politierechter opgelegd wegens huisvredebreuk.

Belga

De Rotterdammer vroeg onmiddellijk na zijn veroordeling politiek asiel aan in Duitsland. Naar de man hoopt, doen ze bij de oosterburen minder moeilijk over zweetgeur. Daarnaast wil de verdachte hoger beroep aantekenen tegen het vonnis.

De man betrad begin februari dit jaar de bibliotheek van de Technische Universiteit Delft, hoewel hem de toegang was ontzegd wegens de stankoverlast die zijn zweetvoeten veroorzaakten. Medebezoekers klaagden over de ondraaglijke geur. De man had de gewoonte om in de bibliotheek zijn schoenen uit te doen. De man zag niet in wat daar het probleem van was.

Zelfs hoogwaardigheidsbekleders als koningin Beatrix en Europees bankdirecteur Wim Duisenberg lopen in het openbaar op blote voeten, zo verklaarde hij bij de politierechter. De verdachte zelf trok tijdens de rechtzaak ook zijn schoenen uit.

Tijdens een eerdere zitting leidde dat tot een conflict met de politierechter, maar dit keer liet hij het toe. De rechter kwam zelfs tot een iets mildere straf dan de officier eiste. Hij liet het toegangsverbod tot de bibliotheek, zoals de officier dat graag zag, in zijn vonnis achterwege.