Standbeeld Thatcher onthoofd

Een wit marmeren standbeeld van de Britse ex-premier Margaret Thatcher is woensdag in een galerie in Londen door een vandaal onthoofd. De man is gearresteerd, zo maakte de politie bekend.

AP Ned

BR>

De 37-jarige Paul Kelleher greep een van de metalen paaltjes waaraan touwen hingen om het publiek op afstand van het beeld te houden en sloeg daarmee het hoofd van het beeld. De burgemeester van de City of Londen, Michael Oliver, noemde de onthoofding een daad van moedwillig vandalisme. Kelleher moet donderdag voor de rechter verschijnen.

Rond het beeld van Thatcher was eerder opschudding ontstaan omdat het niet in het Lagerhuis geplaatst mocht worden. In het parlement staan is voorbehouden aan beelden van voormalige leiders van het land die al zijn overleden. Het parlement heeft die wet inmiddels gewijzigd.

Het door een anonieme gever betaalde beeld wordt na de volgende verkiezingen in 2006 in het Lagerhuis geplaatst, maar tot het zover is staat het in de Guildhall Art Gallery in de City of Londen. De IJzeren Dame is uitgebeeld in een lange rok met een getailleerd jasje en met haar beroemde handtasje.