Afghaanse vice-president vermoord

De Afghaanse vice-president en minister van Openbare Werken, Haji Abdul Qadir, is zaterdag voor zijn ministerie in Kaboel doodgeschoten. De regering van president Hamid Karzai spreekt van een "terroristische aanslag".

Belga

Twee daders openden met machinepistolen het vuur op de auto van de vice-president. Qadir en zijn chauffeur werden dodelijk getroffen. De onbekenden gingen er vandoor in een wachtende vluchtauto. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken sprak van een "terreurdaad" van "vijanden van het volk". Karzai riep zijn kabinet al bijeen.

Qadir was een Pathaan, de grootste bevolkingsgroep in Afghanistan. Hij behoorde tot de Noordelijke Alliantie en speelde een grote rol bij het verdrijven van de Taliban. Hij was één van de drie vice-presidenten. Vóór de Taliban aan de macht kwam, was hij gouverneur van de provincie Nangarhar. Na de verdrijving van de Taliban nam hij dit ambt opnieuw op.

De voorbije maanden waren er herhaaldelijk aanslagen op leden van de Afghaanse regering. In februari werd de minister van Luchtvaart en Toerisme Abdul Rahman op de luchthaven van Kaboel vermoord. Minister van Defensie Mohammed Fahim ontsnapte in april aan een aanslag. Vijf mensen kwamen hierbij om.