Hooggerechtshof Arkansas keurt wet tegen homoseks af

Het hooggerechtshof van de Amerikaanse staat Arkansas heeft vrijdag bepaald dat een wet die seksuele relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht verbiedt in strijd is met de grondwet. De wet was in 1977 ingevoerd in Arkansas.

AP Ned

Het verbod op seks voor homo's en lesbiennes was nog nooit gebuikt om iemand te vervolgen, maar de zeven mensen die een proces hebben aangespannen tegen de staat zeiden niet te accepteren dat hun gedrag als illegaal wordt beschouwd. Op de overtreding stond maximaal een jaar gevangenisstraf en een boete van 1.000 dollar.

Het hooggerechtshof was het met de klagers eens dat de politie een moreel oordeel dat door het parlement is opgenomen in een wet niet mag opleggen aan mensen die anderen niet hinderen. Het hof achtte het recht op privacy belangrijker.

Een rechtbank had de wet in 2001 al in strijd met de grondwet genoemd, maar de staat ging in beroep met het argument dat morele oordelen in een wet opgenomen mogen worden.

Behalve Arkansas hebben nog vijf Amerikaanse staten seks tussen homo's en lesbiennes in het wetboek van strafrecht opgenomen: Kansas, Louisiana, Oklahoma, Texas en Utah.