UNHCR biedt oplossing voor conflict vluchtelingen Kanaaltunnel

Het VN-vluchtelingenbureau UNHCR heeft aangeboden mee te helpen aan een oplossing van het vluchtelingenprobleem bij de Kanaaltunnel in Frankrijk. Ruud Lubbers, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, deed het aanbod volgens de Britse krant The Guardian in een gesprek met de Britse minister van binnenlandse zaken David Blunkett.

AP Ned

Lubbers heeft volgens The Guardian voorgesteld om het UNHCR te laten bepalen wie de werkelijke vluchtelingen zijn onder de 1.200 inwoners van het Rode Kruiscentrum in Sangatte en die te verdelen over Groot-Brittannië en Frankrijk. De anderen kunnen financiële steun van het UNHCR krijgen om terug te keren naar hun vaderland.

Groot-Brittannië wil al maanden dat Frankrijk het opvangcentrum in Sangatte sluit, maar Frankrijk heeft dat tot dusver geweigerd. Veel inwoners van het centrum proberen via de Kanaaltunnel illegaal Groot-Brittannië te bereiken, waardoor het goederenvervoer door de tunnel wordt verstoord.

Blunkett zal binnenkort zijn Franse ambtgenoot Nicolas Sarkozy een bezoek brengen om over Sangatte te onderhandelen. Sarkozy heeft in het verleden de sluiting van het Rode Kruiscentrum gesteund, maar niet zonder dat er een oplossing wordt gevonden voor het vluchtelingenprobleem bij de Kanaaltunnel.