Waarheidscommissie Sierra Leone geïnstalleerd

In Sierra Leone is vrijdag een Waarheid- en Verzoeningscommissie geïnstalleerd. President Ahmed Tejan Kabbah noemde de commissie een nieuwe belangrijke mijlpaal op de weg naar vrede. In Sierra Leone heeft tien jaar lang een wrede burgeroorlog gewoed.

AP Ned

De commissie is in mei opgezet naar het voorbeeld van de Waarheidscommissie in Zuid-Afrika. De Sierraleoonse commissie heeft zeven leden. "De geweren mogen zwijgen, maar het trauma van de oorlog duurt voort en we moeten nog veel genezen", aldus de president.

De commissie kampt echter nog wel met een groot tekort aan geld. Tot dusver is volgens de secretaris slechts een miljoen dollar binnengekomen van de benodigde negen miljoen. Oluyemi Adeniji, speciale gezant van de Verenigde Naties, zei vrijdag dat meer donaties noodzakelijk zijn voor het functioneren van de commissie. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Mary Robinson, deed via een medewerker eveneens een beroep op de internationale gemeenschap.

Een van de eersten die vermoedelijk berecht zullen worden door de commissie is Foday Sankoh, die in 1991 de opstand ontketende om de macht en de diamantvelden in handen te krijgen. De rebellen van zijn Revolutionair Verenigd Front (RUF) werden berucht vanwege hun moorden, verkrachtingen en verminkingen van burgers.