Slachtoffers Franse bloedschandaal eisen verklaring regering

Een dag nadat een Frans hof van beroep besloot verdachten van de affaire rond met HIV besmet bloed te ontslaan van rechtsvervolging, hebben familie en nabestaanden van de slachtoffers een verklaring geëist. In een open brief aan minister van justitie Dominique Perben vroegen ze binnen 48 uur een onderhoud om te weten te komen of er politieke druk is uitgeoefend op justitie.

AP Ned

"We kunnen niet accepteren dat de hele zaak rond het besmette bloed in de prullenbak wordt gegooid zonder dat iemand schuldig wordt bevonden", aldus de brief. Minister Perben zei in een radio-interview dat hij overweegt de zaak naar de hoogste rechtbank te brengen, maar hij wil eerst de uitspraak van donderdag bestuderen.

Het hof van beroep in Parijs ontsloeg dertig verdachten van rechtsvervolging, onder wie artsen en medewerkers van het ministerie van gezondheid. Sommige verdachten waren aangeklaagd wegens vergiftiging en geweldpleging. De reden voor de uitspraak is niet bekendgemaakt. Meer dan 4.000 mensen raakten in het midden van de jaren tachtig met HIV besmet door middel van bloedtransfusies. Honderden van hen zijn overleden. De hoogste verantwoordelijken voor het schandaal zijn al berecht, maar niemand heeft een straf opgelegd gekregen.