Overeenkomst Italiaanse vakbonden en regering na maandenlange strijd

Twee van de drie grootste vakbonden van Italië hebben vrijdag ingestemd met voorstellen van de regering om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken. Het akkoord werd bereikt na maandenlang geruzie tussen de bonden en de regering. De grootste vakbond van het land, Cgil, heeft niet aan de onderhandelingen deelgenomen omdat de hervormingen afbreuk zouden doen aan de rechten van werknemers.

AP Ned

Het grootste twistpunt van de afgelopen maanden was het plan van de regering om de arbeidswetgeving zo aan te passen dat kleine en middelgrote bedrijven makkelijker nieuw personeel kunnen ontslaan. Volgens artikel 18 van de huidige wetgeving kan de rechter een bedrijf dwingen om een werknemer die 'onterecht' ontslagen is weer aan te nemen. Door het artikel te veranderen hoopt de regering de groei van kleine bedrijven te stimuleren.

Verder is in de overeenkomst opgenomen dat huishoudens met lagere inkomens minder belasting gaan betalen, dat meer geïnvesteerd zal worden in het onderontwikkelde Zuid-Italië en dat clandestiene praktijken op de arbeidsmarkt aangepakt zullen worden.

In april lanceerden de drie vakbonden tezamen nog de grootste staking sinds twintig jaar in het land uit protest tegen de hervormingsplannen. Na de overeenkomst van vrijdag staat Cgil - goed voor ruim vijf miljoen vakbondsleden - alleen in haar verzet tegen de plannen. De twee andere vakbonden, Cisl en Uil, hebben samen zes miljoen leden.