Bezitters privé-vliegtuigen VS gewaarschuwd voor terroristen

De Amerikaanse regering heeft bezitters van privé-vliegtuigen verzocht de beveiliging van ervan op te voeren. Gevreesd wordt dat terroristen de vliegtuigen zullen gebruiken voor aanslagen in de Verenigde Staten, omdat de beveiliging van commerciële vliegtuigen aanzienlijk is verscherpt.

AP Ned

Vliegtuigbezitters is verzocht de toestellen goed af te sluiten, de identiteit van alle bemanningsleden en passagiers te controleren en ervoor te zorgen dat er geen onbekende bagage of vracht aan boord is. Verder moet verdacht gedrag van mensen bij vliegtuigen worden gemeld, evenals vliegtuigen met ongebruikelijke aanpassingen.

Meer dan 200.000 van de 215.000 vliegtuigen in de VS zijn privé-vliegtuigen. De Vereniging van Vliegtuigbezitters en Piloten zegt dat die vliegtuigen te klein zijn om veel schade te kunnen aanrichten, maar luchtvaartexperts zijn het daar niet mee eens. Terroristen kunnen ze volladen met explosieven of gevaarlijk chemisch of biologisch materiaal.

De nieuwe richtlijnen volgen op richtlijnen die al waren uitgevaardigd nadat een 15-jarige jongen in februari een vliegtuigje had gestolen en ermee tegen een kantoorgebouw in Tampa was gevlogen. Volgens die richtlijnen moeten privé-vliegtuigen onder meer worden uitgerust met verschillende sleutels voor de deur en het contactslot.