FAVV opent onderzoekspiste naar Ierland

In het hormonenschandaal rond het Belgische bedrijf Bioland uit Arendonk heeft het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) een nieuwe onderzoekspiste geopend naar Ierland. Dat meldt de woordvoerder van het FAVV, Pascal Houbaert.

Belga

"Vrijdag hebben onze diensten bij Bioland vaststellingen gedaan van 'stoffen' die uit Ierland bleken te komen", vertelt Houbaert. "Daarop hebben wij contact opgenomen met het Ierse agentschap voor voedselveiligheid, en die heeft dadelijk een onderzoek ingesteld bij de Ierse leveranciers van die producten aan Bioland".

Het FAVV ontving vrijdagnacht al de eerste resultaten en vaststellingen van dat onderzoek. Die worden nu geanalyseerd. "Maar het is wachten op nog verdere resultaten van het onderzoek", aldus Houbaert.

De FAVV-woordvoerder benadrukt dat het Voedselagentschap meewerkt aan het onderzoek van het gerecht rond Bioland, maar dat alle communicatie over resultaten gebeurt door het parket van Turnhout. De nieuwe Ierse piste is een verdere stap in het onderzoek.

Speurders troffen in restanten glucosestroop bij Bioland het verboden groeihormoon MPA aan. Het Belgische bedrijf leverde de glucosestroop aan Nederlandse bedrijven, wat daar bij een aantal varkenshouders afgelopen week leidde tot het MPA-hormonenschandaal.

"Wij willen kort op de bal spelen en zo snel mogelijk achterhalen wat er precies bij Bioland is gebeurd. Is het hormoon ter plaatse toegevoegd aan de glucosestroop of ligt de bron elders?", aldus Houbaert. De FAVV-woordvoerder onderstreept niet met een beschuldigende vinger te willen wijzen naar Ierland. "Wie er in de fout gegaan is, daar spreken we ons niet over uit. Dat moet het onderzoek uitwijzen".