19 OCMW's dreigen met procedure Raad van State over asielsteun

Negentien Vlaamse OCMW's die van minister van Maatschappelijke Integratie Johan Vande Lanotte vanaf 1 juni geen staatstoelage meer krijgen omdat ze de hen toegewezen asielzoekers doorsturen, vragen de intrekking van de rondzendbrief. De OCMW's vragen de opschorting van de maatregel met onmiddellijke ingang tot eind dit jaar en wensen binnen de week een gesprek met de minister. "Als er geen oplossing komt, stappen we naar de Raad van State voor schorsings- of annulatieberoep", zei Kris Lens, OCMW-voorzitter van Sint-Katelijne-Waver, vrijdag op een persconferentie namens de negentien OCMW's.

Belga

Minister Vande Lanotte (sp.a) stuurde op 24 juni een rondzendbrief naar alle OCMW's waarin hij ermee dreigde de geldkraan dicht te draaien voor OCMW's die de hen toegewezen asielzoekers naar andere gemeenten doorsturen. Achtendertig Waalse en 20 Vlaamse OCMW's kregen een tweede brief met de melding dat zij in dat geval verkeren en vanaf 1 juni 2002 geen terugbetaling van de maatschappelijke dienstverlening aan asielzoekers meer krijgen.

De 19 Vlaamse OCMW's (Kruishoutem zou toch aan de criteria voldoen) noemen in hun brief "de conclusies van de minister verkeerd en de genomen maatregelen volkomen onterecht en onaanvaardbaar".