Uitbater Bioland Arendonks aangehouden

Het gerecht van Turnhout heeft vrijdag in stalen die in beslag genomen werden bij de firma Bioland in Arendonk restanten aangetroffen van MPA en estradiol. Deze hormonale stoffen zaten in restjes sacharosestroop (of glucosestroop) in één van de vaten van Bioland, die naar Nederland zouden zijn uitgevoerd. Henricus van V., één van de twee uitbaters werd inmiddels gearresteerd op beschuldiging van inbreuken op de hormonenwetgeving.

Belga

Beide zaakvoerders van Bioland, Henricus en Hubertus van V., worden ervan verdacht dat zij wisten dat verboden producten in de door hun geleverde glucosestroop zaten.

Het parket van Turnhout zegt te vermoeden dat de Nederlandse zaakvoerders van Bioland tot twee keer toe aan de Nederlandse bedrijven Zeelandvoeders en de BV Genuva een lading vaten glucosestroop te hebben geleverd waarin hormenen zaten.

MPA is een verboden synthetisch-chemisch hormoon. Het wordt onder meer gebruikt als anticonceptiemiddel. Dat geldt ook voor estradiol. Beide stoffen kunnen worden gebruikt om de varkens makker te houden waardoor ze sneller gewicht winnen.