Uitslag B-staal Ullrich vrijdag bekend

Jan Ullrich krijgt vrijdag, om middernacht, de uitslag van de B-staal te horen. De voormalig tourwinnaar reageerde vorige maand bij een dopingcontrole positief op het gebruik van amfetaminen. Hij riskeert daarmee een schorsing van zes maanden.

Belga

Ullrich weigert vooralsnog commentaar te geven. "Ik wil er geen enkel woord aan vuil maken, omdat elk woord er een teveel kan zijn."

Telekom-ploegleider Rudy Pevenage verklaarde donderdag in Luxemburg, waar zaterdag de Ronde van Frankrijk start, dat het tot 2003 lopende contract van Ullrich wellicht wordt ontbonden wanneer ook de B-staal positief is.

"Zoals bekend biedt een clausule in het contract die mogelijkheid. Maar voorlopig wachten we af tot alle omstandigheden bekend zijn." Terzelfdertijd wou Pevenage wel kwijt dat "Ullrich de laatste tijd met de verkeerde mensen omgaat".

Ondertussen werken de Ullrich-aanhangers achter de schermen op volle toeren om een verdediging op te bouwen. Teamwoordvoerder en ex-prof Olaf Ludwig verklaarde dat "eerst alles rustig op een rijtje moet worden gezet alvorens kan gezegd worden hoe het verder moet en welke gevolgen er komen".

Arts Karlheinz Birnesser van Jan Ullrich begrijpt er niets van en heeft geen verklaring voor de positieve test. Birnesser sluit zelfs niet uit dat zijn patiënt bij een discobezoek of bij een party verboden producten zou hebben genomen.

Bij de Tourploeg, die woensdagavond bij een ploegbijeenkomsty op de hoogte werden gebracht van de positieve test van hun ploegkapitein, kwam het nieuws hard aan. En voor de 36-jarige routinier Udo Bölts, die eerder op de avond te horen kreeg dat zijn kontrakt voor 2003 niet zou worden verlengd, kwam het nieuws dubbel hard aan. "Net of men mij K.O. heeft geslagen. Dit is een catastrofe voor Jan en het ganse team".