Verschillende aanslagen eisen 36 levens in Algerije

Vier aanslagen op verschillende plaatsen in Algerije hebben vrijdag aan minstens 36 mensen het leven gekost. De aanslagen werden gepleegd op de dag dat Algerije zijn veertigjarig bestaan als onafhankelijke natie vierde.

AP Ned

Door een bloedige bomaanslag op een markt in de stad Larba, 20 kilometer ten oosten van de hoofdstad Algiers, kwamen tenminste 35 mensen om het leven en raakten er 80 gewond. Volgens het staatspersbureau APS ontplofte de bom om 9.15 uur 's morgens, een tijdstip waarop de markt drukbezocht wordt. De aanslag is de bloedigste die het land de afgelopen twee jaar heeft gekend.

Bij een bomexplosie in het oosten van Algerije werd één persoon gedood en viel één gewonde. De zelfgemaakte bom explodeerde tijdens een ceremonie ter ere van veteranen van de onafhankelijkheidsoorlog. Het slachtoffer was een beveiligingsmedewerker.

Een derde ontploffing deed zich voor op een strand aan de Middellandse Zeekust, op 35 kilometer ten westen van de hoofdstad. Een vijfjarig jongetje liep daarbij verwondingen op, zo meldden ooggetuigen.

In Tigzirt, 75 kilometer ten oosten van Algiers, raakten vier militairen gewond toen hun truck over een bom reed.

Vermoed wordt dat de aanslagen het werk zijn van moslimfundamentalisten die al tien jaar lang op gewelddadige wijze proberen de zittende regering omver te werpen. Dit jaar zijn volgens de Algerijnse pers al meer dan 750 mensen vermoord.