De Gucht: "normale vertaling van politieke kracht"

VLD-voorzitter Karel De Gucht noemde de herschikking binnen de Vlaamse regering woensdagmorgen op VRT Radio 1 geen overwinning voor de liberalen, maar een normale vertaling van de politieke kracht van de partij in het Vlaamse Parlement. De Gucht sprak van een goede oplossing.

Belga

BR>

De VLD-voorman herhaalde dat het "niet meer normaal is" dat Spirit met twee ministers in de regering zou zitten. Grondwettelijk moet er een Brusselse minister in de Vlaamse regering zitten. "Wij hebben de formule gevonden waarbij een Brusselse minister tevens zetelt in de Vlaamse regering en daar gemeenschapsbevoegdheden uitoefent en ik denk dat dat een zeer elegante oplossing is die de band tussen Brussel en Vlaanderen versterkt", aldus De Gucht.

Volgens De Gucht was het logisch dat als Spirit één minister inleverde zijn partij een vijfde ministerportefeuille (incasu Guy Vanhengel) kreeg. "Een normale vertaling van het gewicht van de VLD, uitgebreid trouwens met een aantal parlementsleden van Spirit in deze regering", vond De Gucht.

Geert Lambert, co-voorzitter van Spirit, noemde zich tevreden met het ene "superministerie" voor Paul Van Grembergen. "Het werk dat we op de rails hebben gezet, kunnen we verder zetten". Hij ontkende niet dat Spirit heeft moeten toegeven - een minister minder - maar noemde het belangrijk dat het paarse regeerakkoord verder kan worden uitgevoerd.