18 Brusselse gemeenten vieren 11 juli

Dit jaar is het 700 jaar geleden dat de Guldensporenslag plaatsvond en Vlaanderen zal het geweten hebben: de Vlaamse feestdag wordt niet alleen in het Vlaamse land, maar ook in Brussel een mega-evenement. Achttien van de negentien Brusselse gemeenten werken dit jaar mee aan "De Gulden Ontsporing" op 11 juli.

Belga

Robert Delathouwer, de voorzitter van het College van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), heeft er van het begin van de legislatuur voor geijverd dat de Brusselse gemeentebesturen en de gemeenschapscentra ook een 11-juliviering op het getouw zouden zetten. "Tot voor kort gingen de gemeentebesturen liever voorbij aan de Vlaamse feestdag. Sedert 2000 groeide het aantal gemeenten waar een 11-juliviering wordt georganiseerd. In 1999 waren het er zeven, in 2000 reeds elf en vorig jaar sloten zich 15 gemeenten aan. Dit jaar konden we enkel Vorst niet over de streep trekken", vertelt Delathouwer.

Volgens de voorzitter van het VGC is het belangrijk dat lokale entiteiten de kans krijgen om de Vlaamse eigenheid aan bod te laten komen. "Het is geen feestdag om te zeggen dat de Vlamingen beter zijn. We willen onze ruimte niet speciaal opeisen in Brussel, maar gewoon tonen dat ook Vlamingen iets waard zijn in deze stad, waar het bruist van de interculturaliteit", aldus Delathouwer.

Het 11 julicomité, de organisator van "De Gulden Ontsporing", ontvangt voor het evenement twee keer 74.368 euro, enerzijds van de Vlaamse regering en anderzijs van het VGC. Voorts zijn er nog de feestcheques van Vlaams minister-president Patrick Dewael en nog eens 20.300 euro voor de achttien gemeenten van de VGC.

Talloze wijkcomités, sportclubs, jeugdorganisaties en sociaal-culturele verenigingen zetten allerhande evenementen op touw. Twee elementen vormen een rode draad in "De Gulden Ontsporing": een internationale programmatie en het aanbod moet iedereen aanspreken. "Het basisconcept luidt: de buurfeesten moeten iedereen aanspreken en niet alleen voor jezelf plaatsvinden", zo klinkt het bij het organisatiecomité.

De verenigingen brengen op donderdag 11 juli van 's morgens tot diep in de nacht een gevarieerd feestaanbod van onder meer muziek, woord en straattheater. Op muzikaal vlak kan de liefhebber 700 jaar geschiedenis opsnuiven en middeleeuws, barok, folk, dixieland of rockmuziek beluisteren. Het woord komt in velerlei gedaanten op de proppen: poëzie, verhalen, standpunten, discussies in het Nederlands en het Brussels. Verder is er nog ruimte voor gidstochten door Brussel, straattheater, zangfeesjes en dies meer.

Op de Grote Markt vindt vanaf 22.00 uur een totaalspektakel plaats met onder meer Buscemi, Flip Kowlier, Jo Lemaire, Wim Mertens, Will Tura, Tom Robinson en Raymond van het Groenewoud. Voor een uitgebreide programmavoorstelling en alle informatie: telefoon 0800/13.700 of www.deguldenontsporing.be.