Strips over geschiedenis van Vlaanderen in Stripmuseum

De Saint-Rochzaal van het Stripmuseum (officieel het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal) aan de Brusselse Zandstraat is tot 29 september gevuld met striptekeningen die te maken hebben met de geschiedenis van Vlaanderen.

Belga

De aanleiding tot het bijeenbrengen van meer dan 150 tekeningen rond dit onderwerp is tweeërlei: het feest van de Vlaamse Gemeenschap 11 juli en de 700ste verjaardag van de Guldensporenslag. In Vlaanderen is de historische strip al altijd een belangrijk genre geweest: denk maar aan Willy Vandersteens Tijl Uilenspiegelverhalen "De Opstand der Geuzen" en "Fort Oranje" of aan Hec Leemans' in de tijd van de Boerenkrijg spelende Baekelandt-reeks. De truc met de teletijdmachine van professor Barrabas maakt het de helden van de Suske en Wiske-strips zelfs mogelijk binnen een in het heden spelend verhaal, korte of langere uitstapjes naar het verleden te maken.

En ook Merho liet Kiekeboe onlangs nog kennismaken met de middeleeuwen in het album "De Heren van Scheurbuik". Kortom, het werk van de beste Vlaamse striptekenaars is op de tentoonstelling te zien. Prominent aanwezig op de expo is Bob De Moor, met zijn stripversie van Conscience's "De Leeuw van Vlaanderen" en "De Kerels van Vlaanderen". Die twee albums worden overigens in het Nederlands en het Frans heruitgegeven naar aanleiding van de Belgische uitgave van een postzegelblaadje en twee postzegels ter herdenking van de 700ste verjaardag van de Guldensporenslag.

De genummerde gewone versie met harde kaft en daarin het postzegelblaadje met eerste dagstempel kost 22 euro. De genummerde luxeversie met geweven kaft en postzegelblaadje plus eerste dagstempel bevat ook nog een originele covertekening van Johan De Moor en kost 55 euro. Net als de andere postzegelalbums van het BCB worden deze twee publicaties verkocht bij De Post en de betere stripspeciaalzaken (verschijningsdatum 11 juli 2002).