Lot acterende neushoorn in handen van Zuid-Afrikaanse rechter

Een Zuid-Afrikaanse rechter moet over de toekomst van een neushoorn beslissen. "Baixinha", zo heet het dier, is in Zuid-Afrika ontzettend populair wegens haar optreden in verschillende reclamespotjes en bioscoopfilms. De neushoorn wordt nu mogelijk afgemaakt omdat ze wegens hartproblemen haar acteercarrière moest staken.

Belga

Het Zuid-Afrikaanse ministerie van Milieu is namelijk van plan om Baixinha via een vrij omstreden jachtmethode aan de beste schutter te schenken. Het dier zou bij andere tamme neushoorns in een rivier gezet worden, waarna vrijwilligers de jacht mogen openen. Wie Baixinha kan raken, wordt als winnaar uitgeroepen.

De Zuid-Afrikaanse krant The Citizen van woensdag meldt dat dierenrechtenorganisatie San Wild Wildlife Trust de populaire neushoorn wil aankopen en naar de provincie Limpopo overbrengen, waar het een natuurlijke dood kan sterven. Alleen op die manier zou ze van een gewelddadige dood gespaard blijven, luidt het bericht. Het ministerie van Milieu weigert echter een transportvergunning.

Naar eigen zeggen heeft San Wild Wildlife Trust al 36.000 handtekeningen verzameld tegen de jacht op Baixinha. Vrijdag beslist een rechter over het lot van het beest.