Vochtvlek op Klaagmuur: de verlossing nabij?

De Messias is in aantocht, want de Klaagmuur huilt. Dat geloven althans sommige ultraorthodoxe joden in Jeruzalem. Een plaatselijke rabbijn houdt het er voorlopig evenwel op dat lekkage de oorzaak is van de vochtvlek die de Klaagmuur sinds zaterdag vertoont.

AP Ned

Twee mannen deden woensdag een poging de muur te beklimmen, maar werden door de politie weggestuurd. Sinds zaterdag is de vlek niet groter of kleiner geworden, hetgeen volgens de Israëlische autoriteiten op structurele lekkage kan duiden. Anders zou het vocht in de hitte zijn verdampt.

De bron van de lekkage is lastig na te gaan omdat die moet liggen op de Tempelberg, de op twee na heiligste plaats van de islam, waar twee grote moskeeën staan. Niet-moslims worden daar sinds september 2000 niet langer toegelaten. Toen brak naar aanleiding van een bezoek van de conservatieve Likud-leider Ariel Sharon, die later premier zou worden, de tweede intifada uit.

De verhoudingen tussen de Israëlische Oudhedenautoriteit en de islamitische stichting Waqf, die het complex op de Tempelberg beheert, zijn uiterst gespannen. De Israëliërs nemen voorlopig liever geen contact op met de moslims. "Het is mogelijk dat het vocht opdroogt en de vlek verdwijnt. We onderzoeken liever geen problemen die misschien niet bestaan", zei een Israëlische bestuurder.

De Klaagmuur is het enige overblijfsel van de in het jaar 70 door de Romeinen verwoeste Tweede Tempel. Het is de heiligste plaats van het joodse geloof.