Banken willen Telenet uit de nood helpen

De banken willen Telenet dan toch uit de nood helpen. Het bankconsortium waarmee het telecombedrijf onderhandelde, heeft het licht op groen gezet voor een lening van 1,25 miljard euro. Dat heeft Telenet-woordvoerster Kris Naessens gemeld. De deal moet evenwel nog ondertekend worden.

Belga

De verdere financiering van Telenet is een werk van lange adem geweest. De deadline werd meerdere malen verschoven. Telenet vroeg oorspronkelijk 1,35 miljard euro, maar moet het met 100 miljoen euro minder stellen. Het Vlaamse telecombedrijf heeft het geld nodig omdat de Amerikaanse overnemer Callahan het belang van 54,32 procent, dat het vorig jaar in het Vlaamse kabelbedrijf nam, niet kan betalen. Op 17 maart werd bij Telenet een akkoord bereikt over een herschikking van de aandeelhoudersstructuur. Het belang van Callahan werd teruggebracht tot 24 procent. De gemengde intercommunales werden de grootste aandeelhouder met 30 procent van de aandelen.

De herschikking was nodig om de bankleningen te verkrijgen. Het geld dient onder meer om de gemeenten te betalen. Een deel is ook bestemd voor Electrabel, de privé-partner in de gemengde intercommunales. Verder moet Telenet ook een vergoeding betalen voor de inbreng van het kabelnet door de gemengde intercommunales. De rest van de lening dient om de verdere uitbouw van Telenet mogelijk te maken.

Het bedrijf kondigde in februari al een herstructurering aan waarbij 139 banen zouden worden geschrapt. Het collectief ontslag maakt deel uit van een reeks besparingsmaatregelen waarmee Telenet de kosten wil bedwingen. Een andere maatregel is onder meer de verhoging van de bel- en internettarieven.

In april bereikten directie en vakbonden bij Telenet een voorakkoord over een sociaal plan dat de herstructurering regelt. Het aantal ontslagen werd beperkt tot 110 werknemers, in plaats van de eerder aangekondigde 139.