Opel vangt 900 geplande ontslagen op via brugpensioen

De 900 banen die bij Opel Belgium moeten verdwijnen, kunnen vrijwel geheel opgevangen worden door brugpensioen. Dat zegt Eddy De Decker van de christelijke vakbond ACV en wordt bevestigd door Tom Mertens, manager interne communicatie van Opel Belgium.

Belga

Tot eind juni konden werknemers vrijwillig intekenen om vanaf 52 jaar op brugpensioen te gaan. In het totaal kunnen 640 arbeiders en 80 bedienden vanaf 52 jaar op brugpensioen. Mertens: "Van 1 juli 2002 tot 30 juni 2004 heeft Opel het statuut van bedrijf in herstructurering gekregen. Alle mensen die in die periode 52 jaar worden, konden vrijwillig intekenen op het brugpensioen. En er was voldoende interesse."

In het totaal kunnen dus 720 werknemers op brugpensioen. De overige 180 banen die moeten verdwijnen, worden volgens Mertens opgevangen door natuurlijke afvloeiingen. "Bovendien wordt een bedrijf in herstructurering vrijgesteld van de verplichting om startbanen aan te werven", besluit Mertens.

De 900 die in België moeten verdwijnen kaderen in het Europese besparingsplan Olympia. Het Olympiaplan, waarin ook een productievermindering opgenomen is, moet de autobouwer tegen 2003 opnieuw rendabel maken. Hiertoe wil Opel in 2002 zo'n 100 miljoen euro besparen. De herstructurering komt er, nadat Opel in 2001 een recordverlies van 427 miljoen euro optekende.