Stekker uitgetrokken bij Ebone

De laatste kandidaat-overnemer van Ebone heeft dinsdag, na een gesprek met de Nederlandse banken, afgehaakt. Het personeel van de vestiging in Hoeilaart staat op straat. De laatste 24 uur hielden enkele werknemers het netwerk gratis draaiende. Maar het mocht niet baten. Het is in korte tijd het vierde faillissement in de sector.

BR>

Wat vooraf ging. Drie maanden geleden nam het Nederlandse KPNQwest het Belgische Ebone over. Het glasvezelnetwerk met een vestiging in Hoeilaart werd gerekend tot de allerbeste in Europa. Maar een maand geleden ging KPNQwest failliet en kwam ook de toekomst van Ebone op de helling te staan. De socialistische vakbond BBTK riep toen op om het bedrijf te bezetten en het netwerk draaiende te houden tot een overnemer werd gevonden. Er waren drie kandidaten, dus er was hoop.

De eerste twee kandidaat-overnemers haakten vrij snel af. Maandag kwam de derde mogelijker overnemer, Oakley Investment, naar Hoeilaart om met het personeel te praten. Omdat het gesprek zo goed verliep, flakkerde de hoop weer op. "Maar toen die man vervolgens ging spreken met de Nederlandse banken, bleek dat zij er niet in wilden investeren. Dus viel ook hij af", zegt meester De Mod, de man die het slechte nieuws mocht gaan brengen.

Het personeel dat dinsdag nog aanwezig was om de boel on-line te houden, vertrok stilletjes naar huis. De paar mensen die nodig waren om het netwerk definitief af te sluiten, wilden niet naar buiten komen en verscholen zich achter het spiegelglas op de eerste verdieping. Buiten brak vakbondsman Hendrik Vermeersch stilletjes de BBTK-vlaggen af om weer mee naar huis te nemen. Het is het vierde informaticabedrijf dat hij in korte tijd op de fles ziet gaan. "De sector zit in een zware crisis", zucht hij hulpeloos. "De personeelsleden zijn allemaal hooggeschoold, maar het is maar de vraag of zij snel nieuw werk zullen vinden."

De curator en de vakbondsafgevaardigde zijn het erover eens dat de beslissing van de Nederlandse banken een strategische zet is. Alle informaticabedrijven hebben schulden bij hen. Bij een overname van Ebone zou er een nieuwe speler op het veld komen zonder schulden, die bovendien goed en goedkoop zou werken. "Een concurrent dus, die door de banken wordt gewurgd omdat ze anders onzeker zijn over de afbetalingen door hun andere schuldenaars", besluit Vermeersch.