Seghers onderhandelt met kandidaat-investeerders

Het technologiebedrijf Seghers Better Technology heeft gesprekken opgestart met een aantal kandidaat-investeerders om het bedrijf weer los te trekken. De groep zit in zware financiële moeilijkheden. De banken wachten af.

brousseeuw

BR>

Seghers Better Technology heeft wilde jaren achter de rug. De groep rond Hendrik Seghers investeerde zwaar in milieutechnologie en biotech maar stapelde de schulden hoog op. Het consortium van banken dat de groep tot nog toe steunde trok aan de alarmbel en weigert nog vers kapitaal. De bankiers willen enkel nog verder gaan indien zich een belangrijke investeerder zou engageren in het bedrijf. Topman Hendrik Seghers heeft dat al herhaaldelijk beloofd maar maakte die aankondigingen nooit waar. Ondertussen steeg de uitstaande schuldenlast tot nu al meer dan 150 miljoen euro. Waarom de banken aan de alarmbel trokken. Hun ultimatum liep af op 30 juni jl.

Het management van Seghers kreeg tijdens het weekeind kennelijk nog even uitstel. Topman Carl Malbrain vloog onverwacht naar het buitenland. Waar naartoe weet voorlopig niemand. Gesuggereerd wordt dat hij wel eens in Singapore zou kunnen zijn. In Singapore is aandeelhouder Temasek gehuisvest, een bedrijf dat ondertussen al 5% van de aandelen van Seghers in portefeuille heeft. Temasek heeft overigens banden met PSA, (Port of Singapore Authority), het bedrijf dat onlangs HesseNoordnatie overnam en op die manier een groot gedeelte van de haven van Antwerpen controleert.

In de hele discussie rond de herpositionering van het bedrijf staat ook de figuur van stichter Hendrik Seghers centraal. Hij controleert 80% van de aandelen in de groep. Of hij bereid is om een deel van zijn controle over zijn eigen onderneming in te leveren?