Steeds meer vrouwen uit Oost-Europa in seksindustrie

Ongeveer 90 procent van de prostituees uit Zuid-Oost-Europa zijn het slachtoffer van mensenhandel. Vooral meisjes jonger dan 18 vormen een geliefkoosd doelwit van mensenhandelaars. De mensentrafiek heeft de jongste jaren trouwens alarmerende proporties aangenomen. Dat staat in een internationaal rapport dat vrijdag wordt gepubliceerd in Sarajevo.

Belga

Het rapport werd opgesteld in opdracht van de Europese Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking, het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEF) en het bureau voor de mensenrechten van de Verenigde Naties. Volgens de studie vallen elk jaar zowat 120.000 Zuid-Oost-Europese vrouwen en jonge meisjes ten prooi aan mensensmokkel richting Europese Unie, waar ze seksueel uitgebuit worden. De trafiek gebeurt vooral via de Balkan. Het rapport vestigt ook de aandacht op een stijgend aantal minderjarige slachtoffers.

De studie onderzocht het probleem in Albanië, Bulgarije, Bosnië-Herzegovina, Kroatië, Joegoslavië, Macedonië, Moldavië en Roemenië. De mensentrafiek is er in handen van enkele criminele bendes. Vaak krijgen ze de medewerking van corrupte douaniers. De onzekerheid, de te zwakke wetgeving en de armoede in die landen vormen de basis voor de zich uitbreidende mensenhandel, aldus het rapport. Bovendien worden vrouwen er op de eigen arbeidsmarkt vaak gediscrimineerd. Daarom zoeken ze een job in het buitenland en worden op die manier gemakkelijk het slachtoffer van malafide personen.

Nog volgens het internationale rapport wordt mensenhandel in de Zuid-Oost-Europese landen beschouwd als een probleem van immigratie en niet als een schending van de mensenrechten. Daardoor worden de slachtoffers ten onrechte gezien als criminelen. De studie stelt wel dat de lokale overheden inspanningen hebben geleverd maar vindt dat die nog onvoldoende zijn. De internationale organisaties sporen hen in het rapport aan tot een strengere wetgeving. Ze suggereren ook de hulp van NGO's (niet-gouvernementele organisaties) en andere internationale organisaties om een actieplan tegen mensenhandel te ontwikkelen.