Russen waarschuwden verkeersleiding voor botsing

De piloten van de Russische Toepolev die maandagnacht boven het Duitse Bodenmeer in botsing kwam met een vrachtvliegtuig, hebben negentig seconden tevoren aan de verkeersleiding gemeld dat er een botsing dreigde. De Russische staatsomroep RTR heeft dat donderdag gemeld op gezag van het persbureau RIA-Novosti, dat bronnen aanhaalt die bij het onderzoek betrokken zijn.

AP Ned

De piloten vroegen volgens het persbureau aan de verkeersleiding van het Zwitserse bedrijf Skyguide in welke richting ze het beste konden uitwijken. Pas veertig tellen voor de botsing kregen de piloten antwoord, meldden de zegslieden. Uiteindelijk zette de bemanning een duikvlucht in, maar omdat ook de piloten van de tegemoetkomende Boeing na een alarmmelding in de cockpit een lagere vlieghoogte hadden gekozen, volgde er op een hoogte van ruim elf kilometer toch een botsing.

De luchtverkeersleider die dienst had op het moment van de vliegtuigbotsing is donderdag voor het eerst ondervraagd. Onderzoekers van de Duitse raad voor luchtvaartveiligheid (BFU) spraken de man in het Zwitserse Zürich, meldde Skyguide. De verkeersleider zat alleen op zijn post toen de botsing zich voordeed, terwijl het alarmsysteem in het controlecentrum wegens onderhoudswerkzaamheden was uitgeschakeld. Hij raakte na de ramp, die 71 mensen het leven kostte, in een shock en staat sindsdien onder medische behandeling.

De Zwitserse justitie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar het ongeluk. Doel van het onderzoek is het nagaan van de handelwijze van Skyguide en het bepalen of de luchtvaartloods zich aan strafbare feiten heeft schuldig gemaakt, wat de bedrijfsleiding op een aanklacht wegens dood door schuld kan komen te staan.