Bush in opspraak door schimmige aandelenverkoop

President Bush is in het nauw gebracht door Amerikaanse media. Kranten als de Washington Post en de New York Times hebben zijn eerdere gedrag als Texaanse zakenman opgerakeld. Daaruit blijkt dat Bush het niet zo nauw nam met de regels.

Belga

Zo heeft Bush in 1990 als mededirecteur en grootaandeelhouder van Harken Energy Corporation een transactie niet gemeld aan de beurstoezichthouder SEC. Volgens president Bush was het 34 weken te laat melden van de transactie veroorzaakt door een fout van medewerkers van de SEC. Die zouden het document hebben zoekgemaakt.

Bush verkocht een groot pakket aandelen tegen een prijs van 4 dollar per stuk en verdiende daarmee 850.000 dollar. Enkele dagen later presenteerde het concern slechte kwartaalcijfers en kelderde de beurswaarde met bijna 50 procent. Eind 1990 was de koers nog maar een dollar.

Het Witte Huis heeft donderdag toegegeven dat de president onjuist heeft gehandeld. Volgens woordvoerder Ari Fleischer is het echter oud nieuws en gaat het om een administratieve nalatigheid van de bedrijfsjuristen van Harken Energy.