Voedselagentschap haalt vleeswaren uit de handel

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) laat een aantal vleeswarenproducten uit de handel nemen. Dit gebeurt naar aanleiding van enkele ziektegevallen in Frankrijk waarbij mensen de infectieziekte listeriose opgelopen hebben.

Belga

Alle vleeswarenproducten in de handel gebracht onder de handelsbenamingen Stoeffler, Dulano en Claude Leger en met het EG-erkenningsnummer F 67-348-02 CEE op de verpakking worden uit de handel genomen. Ook enkele distributiekenmerken met hetzelfde erkenningsnummer worden teruggetrokken. Dat meldt het FAVV donderdag in een persmededeling.

De vleeswaren kunnen volgens het FAVV besmet zijn met Listeria monocytogenes. De Franse overheid heeft bovendien de fabricatie van de vleeswaren onmiddellijk stopgezet. Het voedselagentschap beveelt ten stelligste de consumenten aan om dergelijke vleeswaren niet meer te verbruiken en ze zelfs weg te werpen. "Indien toch zou gegeten worden van het vlees en als er koorts gemaakt worden vergezeld van hoofdpijn, raadpleegt de consument best de huisdokter", aldus de mededeling.

De listeriabacterie is vaak moeilijk vast te stellen omdat de bacterie zowel in de darmen van gezonde mensen kan worden aangetroffen als in stof, plantenresten, zeewater en rioleringen. De bacterie kan listeriose veroorzaken, een ziekte die een dodelijke afloop kan hebben.