Enorme verschillen in verzekeringspremies jongeren

Uit een onderzoek van de Vlaamse automobilistenvereniging VAB blijkt dat er, afhankelijk van de verzekeraar, gigantische verschillen bestaan onder de autoverzekeringspremies voor jongeren. Een 21-jarige proefpersoon kreeg prijsoffertes die bijna 500 euro verschilden. De aanbiedingen varieerden van 646 euro tot 1.107 euro per jaar.

Belga

De VAB stuurde vier automobilisten uit het Antwerpse op pad om een verzekering af te sluiten. De organisatie koos daarbij bewust voor doodgewone automobilisten: jong en oud, vrouwen en mannen, zonder buitensporig schadeverleden. De proefpersonen bezochten 21 verzekeringsmaatschappijen. Ze kwamen dikwijls van een kale reis thuis. Vooral jongere en oudere mannen hebben het erg moeilijk om een maatschappij te vinden die hen wil verzekeren. Ze worden vaak gewoon geweigerd. En als ze al een verzekering krijgen, is die ook nog eens buitensporig duur. Vaak gebeurt het zelfs dat de maatschappij gewoon geen antwoord geeft.

Zo werd een 21-jarige jongeman, drie jaar in het bezit van zijn rijbewijs en alleen betrokken bij een klein parkeerongeval, door liefst 12 van de 21 maatschappijen de deur gewezen. Aan de andere kant werd een 76-jarige automobilist met vijftig jaar rijervaring en weinig of geen schadegevallen, zelfs 16 keer geweigerd. Slechts één maatschappij durfde hem zonder medisch attest een prijsvoorstel te doen.

Er was amper één maatschappij bereid om alle vier de automobilisten te verzekeren. Opmerkelijk is ook het prijsverschil: in het geval van de 21-jarige automobilist meer dan 500 euro.