Honderdduizend varkens besmet met hormonen

Vijf varkensbedrijven in ons land en nog eens negenentwintig in Nederland zijn geblokkeerd, op verdenking van besmetting met het verboden synthetisch hormoon MPA. In Nederland zouden meer dan honderdduizend varkens hiermee besmet zijn via voeder van een Belgische fabrikant. Een deel van die varkens is daarna in ons land terechtgekomen.

BR>

De Nederlandse varkens zouden tarwezetmeel gegeten hebben dat afkomstig is uit Sas van Gent. Onder dat voer zou limonadestroop met MPA gemengd zijn, geleverd door een Belgische fabrikant. MPA is een synthetisch-chemische stof die onder meer wordt gebruikt als anticonceptiemiddel. Het eten van varkensvlees waarin deze hormonen voorkomen, is schadelijk voor de gezondheid.

Nederland blokkeert voorlopig 29 bedrijven, verspreid over het hele land. Het gaat om minstens honderdduizend dieren. Maar de Nederlandse landbouwminister Brinkhorst verwacht duidelijk nog veel meer besmette varkens. Hij had het woensdagavond over "het uitdijende karakter van deze kwestie" en waarschuwde meteen ons land en de andere EU-lidstaten. De minister zal België vragen om laboratoria ter beschikking te stellen, "gezien de grote onderzoeksinspanning die op dit moment moet worden geleverd".

Sinds de ontdekking van de besmetting in Nederland zijn minstens 5.500 verdachte biggen naar ons land uitgevoerd. Ze zijn door één Belgisch bedrijf ingevoerd en daarna verdeeld over vier andere, in diverse provincies. "Die bedrijven zijn meteen geblokkeerd", bevestigt Pascal Houbaert van het Federaal Agentschap voor Veiligheid van de Voedselketen. "De Veterinaire Dienst van Landbouw is een onderzoek begonnen."

"De ingevoerde biggen zijn zeker niet in de voedselketen terechtgekomen", aldus nog Houbaert. "Er is dus voorlopig geen gevaar voor de volksgezondheid."