Vertrouwenscrisis op Wall Street

De effectenbeurs in New York heeft dinsdag wederom moeten inleveren. Een aanhoudend wantrouwen ten opzichte van het bedrijfsleven, zorgde voor dalende koersen. "Niemand gelooft de cijfers meer", aldus een zakenbankier op Wall Street.

Belga

BR>

De Dow-Jonesindex leverde 102 punten (1,1 procent) in op 9007,75. De Nasdaq-index, die maandag al 4,1 procent daalde tot het laagste niveau in vijf jaar, zakte nu 3,3 procent op 1357,8.

De vertrouwenscrisis werd dinsdag versterkt door het Franse mediaconcern Vivendi Universal, dat volgens de Franse krant Le Monde ook heeft gesjoemeld met de boekhouding. Vivendi ontkende, maar beleggers vonden het verweer niet overtuigend. Elk bericht over boekhoudkundige trucs lijkt de financiële markten keihard te raken.

De Dow bleef nog redelijk overeind doordat zwaargewichten als Johnson & Johnson, Philip Morris, IBM en Coca-Cola in koers stegen. Technologiebedrijven, waarvan wordt vermoed dat zij het meest hebben geknoeid met de resultaten, verloren daarentegen fors terrein. Dit gold onder meer voor de Dow-fondsen Microsoft, Hewlett-Packard en Intel.

Vivendi's concurrent AOL Time Warner zakte 7,3 procent. Yahoo, een andere mediaonderneming, duikelde 12,8 procent. National Semiconductor, een chipfabrikant, had het zwaar door een afwaardering van Salomon Smith Barney. Volgens de zakenbank kampt de onderneming met een neergang bij haar computer- en beeldschermenbusiness. Het gevolg: een 16,8 procent lagere koers.

WorldCom was voor de tweede achtereenvolgende dag het meestverhandelde fonds. Zette het geplaagde telecomconcern maandag een record neer met een volume van anderhalf miljard aandelen, nu waren het er 788 miljoen. Het aandeel werd zowaar wat meer waard, 66,7 procent op 10 dollarcent.

De euro sloot de New Yorkse handel af op 0,9855 dollar. Eerder op de dag was dat in Amsterdam 0,9830.