Luchtverkeersleider had geen pauze mogen nemen

De luchtverkeersleider die maandagavond dienst had, overtrad de regels toen hij op het ogenblik van de botsing tussen twee vliegtuigen boven Zuid-Duitsland net een pauze nam. Dat heeft Toni Maag, hoofd van de luchtverkeersleiding Skyguide woensdag op de Zwitserse radio gezegd. Volgens Maag moeten twee verkeersleiders het luchtverkeer in de gaten houden als het automatisch systeem niet werkt.

Belga

De Skyguide-directeur sluit niet uit dat het ontbreken van een tweede verkeersleider het ongeluk heeft veroorzaakt. Tot nu toe is het echter niet duidelijk of de tweede verkeersleider reeds lange tijd pauzeerde of dat zijn pauze net was afgelopen. Het Skyguide-systeem werkte maandagavond niet omdat het was uitgezet voor een onderhoudsbeurt. Dat wordt altijd 's nachts gedaan omdat het luchtverkeer dan veel minder is.

Luchtverkeersleiders mogen zelf bepalen wanneer ze vliegtuigen opdracht geven hun hoogte aan te passen, zolang ze er maar voor zorgen dat de toestellen op een minimumafstand van elkaar blijven. Skyguide is verantwoordelijk voor de begeleiding van vliegtuigen in het gebied rond Zürich. Ook een deel van Duitsland valt daaronder, waaronder het gebied in de omgeving van het Bodenmeer.