EP wil etiket voor voedingsmiddelen met ggo's

Alle genetisch gewijzigde levensmiddelen moeten een etiket krijgen en moeten opgespoord kunnen worden. Voor veevoeder geldt die verplichting niet. Dat standpunt heeft het Europees Parlement woensdag in Straatsburg ingenomen na een heetgebakerd debat over het Europese wetsvoorstel voor de behandeling van genetisch gewijzigde organismen.

Belga

De discussie over de aanpak van ggo's werd een confrontatie tussen de "meer tolerante" Europese christen-democraten (EVP) en de "strenge" sociaal-democraten en groenen anderzijds. Met behulp van de liberalen haalde het laatste kamp grosso modo zijn slag thuis, maar het feit dat veevoeder buiten beschouwing wordt gelaten, was niettemin een bittere pil om slikken, zo erkende het Belgische europarlementslid Paul Lannoye van Ecolo.

De consument moet kunnen kiezen of hij al dan niet voeding met genetisch gewijzigde organismen (ggo's) op zijn bord wil krijgen. Dat is de rode draad. Het Europees Parlement wil daarom etikettering en traceerbaarheid verplichten voor alle genetisch gewijzigde levensmiddelen en alle levensmiddelen die met ggo's zijn gemaakt.