Geweld en demonstraties veroorzaken onrust in Gaza

Tussen Palestijnse politieagenten en zo'n 300 aanhangers van de islamitische beweging Hamas is het woensdag in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, tot hevige confrontaties gekomen. De Hamas-leden waren op straat gekomen om de executie te eisen van een volgens hen malafide medewerker.

Belga

De politie vuurde geweerschoten af in de lucht. De leden van Hamas en de inwoners van Rafah gooiden stenen naar de agenten. Bij een politiekantoor in het centrum van de stad ontplofte een granaat. Er vielen geen slachtoffers.

In Gaza zijn woensdag ook duizenden Palestijnen op straat gekomen om hun solidariteit met de Palestijnse president Yasser Arafat te betuigen. De demonstranten zwaaiden met Palestijnse vlaggen en scandeerden leuzen tegen de Amerikaanse president George W. Bush, die om Arafats aftreden had opgeroepen.

Gemaskerde leden van het extremistische al-Aqsa, een splintergroep van de Fatah-beweging van Arafat, schoten in de lucht en riepen eveneens slogans tegen Bush en tegen de Israëlische premier Ariel Sharon. Ze schreeuwden dat Arafat de enige echte leider van de Palestijnen is.