Bosbrand in Colorado bedwongen

De grootste bosbrand uit de geschiedenis van Colorado, die op zeker moment de hoofdstad Denver bedreigde, is dinsdagavond onder controle gebracht, 24 dagen nadat hij was uitgebroken. Men moet zich niet voorstellen dat het onder controle brengen van een brand met enig ceremonieel gepaard gaat, zei brandweerwoordvoerder Tom Lavagnino. "Het gebeurt gewoon. Het is een punt en we kunnen zeggen dat we dat gepasseerd zijn. We halen allemaal opgelucht adem."

AP Ned

De Hayman-brand, genoemd naar een spookstad in het gebied, begon 65 kilometer ten zuidwesten van Denver en breidde zich binnen drie dagen tot zestien kilometer voor de zuidelijke buitenwijken van de hoofdstad uit. Daarbij gingen 133 huizen in vlammen op. Lavagnino zei dat er binnen de 55.000 hectare grote brand enkele plekken zijn waar het vuur nog voedsel kan vinden, maar dat de omtrek er goed uitziet.

Een medewerkster van de regionale boswachterij, Terry Barton, is aangeklaagd voor het stichten van de brand op 8 juni. Baton, die inmiddels is ontslagen, heeft haar onschuld betuigd.