Barak noemt Arafat een onverbeterlijke leugenaar

In zijn eerste interview op de Israëlische televisie sinds hij in februari vorig werd weggevaagd bij de verkiezingen, heeft de Israëlische oud-premier Ehud Barak de Palestijnse leider Yasser Arafat "een serieleugenaar" genoemd.

AP Ned

BR>

Barak legt de schuld voor het vastlopen van de vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen geheel bij zijn voormalige onderhandelingspartner Arafat, die in de woorden van Barak door het constant verkondigen van leugens niet meer te handhaven is als gesprekspartner over een Israëlisch-Palestijns vredesakkoord.

"Zelfs òver hem praten is verspilde tijd, laat staan mèt hem praten", aldus Barak, die zei dat Arafat in 2000 in Camp David in de VS een unieke kans op vrede heeft laten lopen door niet eens te willen onderhandelen over het voorstel van Barak om een Palestijnse staat in het leven te roepen die zou moeten bestaan uit 90 procent van de Westoever, de gehele Gazastrook en een deel van Oost-Jeruzalem.

Arafat hield volgens Barak vast aan de terugkeer van vier miljoen Palestijnse vluchtelingen naar Israël en de Palestijnse soevereiniteit over een deel van de oude stad van Jeruzalem. Geen van de voorwaarden van Arafat waren volgens Barak onderhandelbaar, zodat het overleg in Camp David zonder resultaat werd afgebroken en niet lang daarna de tweede intifada begon.

Barak noemt de oproep van de Amerikaanse president George Bush aan het Palestijnse volk om Arafat af te zetten als leider "een zegen voor Israël" en stelt dat een oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict pas in zicht zal komen als Arafat van het toneel is verdwenen.