"Kans op HIV-besmetting voor hulpverlener klein"

Veel eerste hulpverleners zijn bang om besmet te worden met het HIV-virus. Toch is de kans klein dat een hulpverlener in België door een slachtoffer besmet raakt. Dat zegt het Rode Kruis Vlaanderen.

Belga

In ons land is het aantal dragers van het virus dat aids veroorzaakt vrij laag. Het virus kan sowieso niet lang overleven buiten het lichaam en een intacte huid vormt een goede bescherming tegen microben en virussen, aldus het Rode Kruis. "Een druppel besmet bloed op de huid is dus nog geen reden tot mateloze paniek", zegt de organisatie, die er op wijst dat enkel direct contact met bloed, sperma of vaginaal vocht een gevaar vormen.

"Heel erg groot is het risico op besmetting dan ook niet wanneer iemand eerste hulp biedt. Via preventieve maatregelen kunnen hulpverleners zichzelf nog extra beschermen: wegwerhandschoenen aantrekken, een zuivere doek op de wonde leggen voor het stelpen van een bloeding of het slachtoffer zelf druk laten uitoefenen op een bloeding", luidt het.

Voor mond-op-mondbeademing moet bloed rond de mond eerst weggeveegd worden. Mond-op-neusbeademing is een alternatief als er geen hulpmiddelen voorhanden zijn. Desnoods kunnen ze enkel hartmassage toepassen. "Een beetje eerste hulp is altijd beter dan geen eerste hulp", aldus het Rode Kruis Vlaanderen.