Vogels boos op Antwerpse modeacademie

MODE ANTWERPEN
BR>De Antwerpse modeacademie krijgt dan toch geen prijs van Vlaams minister van Welzijn Mieke Vogels. De minister was met de modeacademie overeengekomen dat ze ook 'volslanke' modellen zou inzetten voor de show van de laatstejaarsstudenten (foto), maar daar is niets van in huis gekomen.

Dit jaar zou de Antwerpse modeacademie enkele 'gewone' mensen op de catwalk laten meelopen. Op zaterdag 1 juni deden zo'n 225 mensen mee aan een open selectie op de Antwerpse Meir. Een professioneel bureau uit Parijs selecteerde daar 60 personen uit: grote en kleine, jonge en oude, dikkere en dunnere kandidaten. De modeacademie van Antwerpen koos daaruit enkele modellen. Uiteindelijk konden slechts twee van hen zich drie dagen vrijmaken. "Die twee modellen (een jongen en een meisje) hebben de ideale maten", aldus Vogels.

De minister is ontgoocheld. Volgens haar is dit "illustratief voor het structurele probleem dat ze met de campagne Ik ben zoals ik ben wilde aankaarten. Diverse (rol)modellen zullen pas te zien zijn op de catwalk, of in de brede media, als de collecties ook aangepast zijn. Nu nemen ontwerpers nog te veel die ideale maten als uitgangspunt", aldus Vogels.

Laatstejaarsstudente Daisy Plas uit Hamont-Achel vindt dat de minister maar eens met de leraren van de modeacedemie moet gaan praten. "Voor mij is het geen probleem om mijn collectie één of meer maten groter te maken", zegt Daisy. "Maar wij zijn nu eenmaal gebonden aan de maten die de school opgeeft. En maatje 38 is standaard in de modewereld. Als de school een casting doet, komen daar alleen modellen op af met maat 38. Dat zijn meisjes die hun job kennen, weten hoe ze moeten lopen en de kleren kunnen showen. In andere maten vind je geen modellen." Toch staat Daisy achter het voornemen van de minister om ook volslanke meisjes of jongens een kans te geven. "Ik zou het wel interessant vinden, ja. Maar nog eens: het blijft een praktisch probleem. We moeten vooraf de maten weten, want we kunnen niet het ganse jaar door passen en de collecties aanpassen. Daarom werken we op pasvormen en of dat nu 38 of 40 is, maakt mij niet veel uit."

.

Nu in het nieuws