Tips voor rustig leven met je kind

Jonge ouders zullen het wel weten: een pasgeborene brengt niet echt rust in huis. Luiers verversen, flesjes klaarmaken en geven, kleertjes wassen... zo'n baby'tje brengt heel wat leven in de brouwerij. En toch hoeft het leven met een klein kind volgens auteur Paul Wilson niet per se stressvol te zijn. Als je tenminste zijn regeltjes volgt om rust in huis te brengen.
BR>
Voor zijn nieuwste boek werkte rustgoeroe Paul Wilson samen met zijn vrouw Tania. Drie jaar deden ze over het samenstellen van het boek 'Rustige moeder, rustig kind'. Basisidee was te bewijzen dat ouderschap één van de mooiste dingen in het leven kan zijn als je tenminste ontspannen genoeg bent om ervan te genieten. Paul Wilson werkte aan de rusttechnieken voor moeders, terwijl Tania Wilson en een team van onderzoekers de moeder-kindaspecten onderzochten.

Resultaat is een boek vol ontspanningsmethoden voor moeders en hun kinderen, van pasgeboren baby's tot kleuters. "Ons boek is niet bedoeld als ultiem naslagwerk op het gebied van opvoeding. Het moet als een troost dienen op momenten waarop je het ouderschap als een druk ervaart. Zoals dit moment waarop onze twee lawaaiierige kleintjes hun uiterste best doen om de rust die ik op deze pagina's probeer over te brengen, te verstoren", schrijft Paul Wilson in zijn voorwoord.

Sommige tips die in het boek staan beschreven, moet je naar mijn mening wel met een korreltje zout nemen, want de praktijk is niet zo simpel als de theorie soms wil laten geloven. Wat bijvoorbeeld gedacht van de tip om, als je baby maar niet wil stoppen met huilen, hem op een plek te leggen waar je hem niet kan horen. Maar afgezien van dergelijke nepoplossingen biedt dit boekje voor jonge moeders ook wel nuttige tips. Tips echter die je ook in vele andere babyboeken zal terugvinden. Zoals deze bijvoorbeeld.

* Omgaan met pasgeborene:
- Praat op een zachte, geruststellende toon
- Houd de baby bij voorkeur vast met zijn buik tegen jouw lichaam. Zorg dat je het hoofdje goed ondersteunt.
- Probeer zo ontspannen mogelijk te zijn als je met de baby omgaat.
* Huilende baby kalmeren:
- Laat je baby niet te lang doorwenen. Dat verergert de zaak alleen maar.
- Pak je baby op en knuffel hem. Menselijk contact - vooral huid tegen huid - heeft een onmiddellijk rustgevend effect.
- Verschoon de baby of trek hem andere kleren aan. Soms kan kleding irriteren en is omkleden voldoende om het probleem op te lossen.
* Tanden krijgen:
- Als het tandvlees van je kind niet al te gevoelig is, probeer het dan met de vinger te masseren.
- Leg een bijtring in de koelkast. Het bijten op een koude ring verdooft het tandvlees tijdelijk.
- Gebruik een speciale gel voor pijnlijk tandvlees.
* Babystreling:
- Volg met twee vingertoppen van elke hand heel zachtjes de lijn van de wenkbrauwen van je baby terwijl je van de wenkbrauwen, langs de zijkant van het hoofd tot in de richting van de oren streelt.
- Wrijf heel lichtjes de oorlelletjes van je baby tussen duim en wijsvinger.
- Masseer heel zacht de voetzolen van je baby, vooral in de richting van zijn tenen.

Rustige moeder, rustig kind. Rustige technieken voor jou en je baby - Paul en Tania Wilson - Archipel - 178 blz. - 10 euro

.

Nu in het nieuws