Bergketen verkocht om dakreparatie te kunnen betalen

Print
Een van de spectaculairste bergketens van Schotland verwisselt nog deze zomer van eigenaar. Een rijke Amerikaan heeft voor bijna 10 miljoen euro de bij bergwandelaars en -beklimmers geliefde 'Black Cuillins' op het Hebrideneiland Skye gekocht van de Schotse 'laird' John MacLeod of MacLeod.
 
MacLeod zette twee jaar geleden zijn bijna 9000 hectare grote landgoed te koop omdat hij dringend geld nodig had voor de reparatie van het achthonderd jaar oude familiekasteel Dunvegan Castle. MacLeod had het liever niet gedaan, vertelde hij aan The Daily Telegraph. De bergen - waaronder de 'Inaccessable Pinnacle' - zijn meer dan duizend jaar in het bezit van zijn clan geweest. "Het is alsof je een stuk van jezelf verkoopt."
 
MacLeods besluit om zijn land te verkopen heeft geleid tot een storm van kritiek van vooral wandelaars en bergbeklimmers. Velen vrezen dat het landgoed, dat ook zalmrijke rivieren omvat, nog maar beperkt opengesteld zal worden. MacLeod verzekerde dat daar geen sprake van zal zijn.
 
Liever had hij zijn grond aan de Britse staat of een natuurbeschermingsorganisatie verkocht, maar geen enkele Britse instelling wilde het bedrag neertellen dat hij nodig had voor het instandhouden van zijn kasteel. Dunvegan Castle is het langst bewoonde kasteel in Groot-Brittannië. Het is tegen betaling opengesteld voor het publiek, maar dat levert niet voldoende op voor het onderhoud.

.

Nu in het nieuws