Identiteit 'Deep Throat' nog steeds onbekend

Print
Exact dertig jaar na de Watergate-affaire houdt de identiteit van 'Deep Throat', de bron die Washington Post-verslaggevers Bob Woodward en Carl Bernstein vertrouwelijke informatie doorspeelde vanuit het Witte Huis, nog altijd veel Amerikanen bezig. Het schandaal begon op 17 juni 1972 met een inbraak in een kantoor van de Democratische Partij in het Watergate-gebouw en zou twee jaar later eindigen met het aftreden van president Richard Nixon.
BR>
Woodward en Bernstein hielden er zondag tijdens een televisieprogramma dat gewijd was aan de Watergate-affaire wederom hun mond over en zeiden dat ze de identiteit van hun bron pas prijs zullen geven als deze overlijdt of toestemming geeft om het stilzwijgen te doorbreken.

Ondertussen heeft John Dean, een voormalige medewerker van Nixon die wegens betrokkenheid bij de affaire tot een gevangenisstraf van een tot vier jaar werd veroordeeld, op het internet een boek gepubliceerd (De ontmaskering van Deep Throat) waarin hij op zoek gaat naar de identiteit van de bron die Woodward en Bernstein van cruciale informatie voorzag over de machinaties van Nixon. Dean reduceert de lijst van mogelijke personen tot zeven namen, onder wie Pat Buchanan, een voormalige Republikein uit de rechtervleugel van de partij die als onafhankelijke kandidaat heeft meegedaan aan de laatste presidentsverkiezingen.

Een groep studenten van de universiteit van Illinois deed ter herdenking van het begin van de Watergate-affaire onderzoek naar de identiteit van de informant van Woodward en Bernstein en kwam eveneens met de naam van Buchanan naar boven. Woodward verklaarde dat de journalisten in reactie op de suggestie slechts een "deep silence" past.

.

Nu in het nieuws