Rombouts hekelt beleid overheidsbedrijven

"De inmenging van de politiek in de overheidsbedrijven blijft te groot. Want zowel bij het uitbouwen van een strategie en bij het benoemen van medewerkers heeft die overheid meer dan één vinger in de pap." Dat zei Frans Rombouts, voormalig topman bij De Post, tijdens de voorstelling van zijn boek De postman belde vroeger twee keer.
BR>
"Een overheidsbedrijf, en niet enkel De Post, moet efficiënt en creatief zijn. Dat staat haaks op, bijvoorbeeld, de zogenaamd 'sociale rol van De Post'." Rombouts trekt vier conclusies: als het om de regels van deugdelijk bestuur gaat, is de overheid de slechtste leerling in de klas ("want elf van de vijftien bestuurders van De Post zijn verwant met politieke partijen"), ministers wassen te vaak en te makkelijk hun handen in onschuld, de controle van het parlement op de overheidsbedrijven stelt weinig voor en een massa aan overheidskapitaal dreigt reddeloos verloren te gaan door slecht beheer.

De voormalige postbaas ontkent dat hij schreef uit weerwraak. "Geen rancune, wel bezorgdheid. Want iedereen mag weten welke fratsen de overheid uithaalt. Trouwens, het eerste exemplaar is mij vier dagen geleden toegestuurd. Met De Post, maar ik heb het nog niet ontvangen."

Frans Rombouts, De postman belde vroeger twee keer - Hoe overheidsbedrijven kunnen overleven, Lannoo Tielt, 280 blz., 17,95 euro.

.

Nu in het nieuws