Vakbond dreigt met wekenlange Duitse bouwstaking

Kort voor het begin van de eerste nationale Duitse bouwstaking na de Tweede Wereldoorlog heeft de voorzitter van de bouwvakbond IG-BAU met een harde en lange arbeidsstrijd gedreigd. "De woede op de bouwplaatsen is groot", zei Klaus Wiesehügel tegen Bild.

AP Ned

BR>

De staking zal zich volgens de vakbond van bouwplaatsen in het noorden in een golfbeweging over het hele land uitbreiden. In het ergste geval zal de staking wekenlang duren, aldus de bond. Ook op bouwplaatsen aan de autosnelwegen kan al deze week gestaakt worden, zo verklaarde Wiesehügel.

Met de staking wil de bond de werkgevers dwingen in te gaan op de looneis van 4,5 procent voor de rond 950.000 werknemers in de bouw. De werkgevers wilden niet verder gaan dan 3 procent. Sterke meningsverschillen bestaan vooral over de verhoging van het minimumloon in het oosten, dat momenteel bij 8,63 euro ligt.

Dit weekeinde hebben de vakbondsleden met een overweldigende meerderheid van 98,6 procent voor de staking gestemd. De werkgevers bekritiseerden het besluit en dreigden met uitsluitingen, maar boden ook nieuwe onderhandelingen aan.