Raffarin mag doorregeren

Print
RAFFARIN
Politiek rechts heeft bij de parlementsverkiezingen in Frankrijk een monsterzege geboekt en daarmee president Jacques Chirac verlost van diens gedwongen samenwerking met een links parlement. Premier Jean-Pierre Raffarin (foto), die na de nederlaag van Lionel Jospin bij de presidentsverkiezing van vorige maand door Chirac was aangesteld als waarnemend premier, werd maandag herbenoemd. Zijn 27 leden tellende regering zal waarschijnlijk iets worden uitgebreid, maar grote veranderingen worden niet verwacht.

Aangevoerd door Chiracs gelegenheidscoalitie Unie voor de Presidentiële Meerderheid veroverden de rechtse partijen 384 van de 577 zetels in de Nationale Assemblee. Links, van communisten tot Socialisten en Groenen, won slechts 171 zetels en kan na vijf jaar terug in de oppositie. Voorzitter François Hollande sprak van een "eervolle nederlaag". In het oude parlement bezetten de linkse partijen 318 zetels en de rechtse 245. Voorts zijn er vijf onafhankelijke parlementsleden en zijn dertien zetels onbezet.

Extreem-rechts was zondag de grootste verliezer. Het Nationaal Front van Jean-Marie Le Pen deed mee in 37 districten, maar haalde als gevolg van het districtenstelsel geen enkele zetel. Ook in het huidige parlement is extreem-rechts niet vertegenwoordigd.

.

Nu in het nieuws