Donderdag staking in Spanje

Toeristen die deze week naar Spanje reizen moeten rekening houden met vertragingen en controles aan de grens. Ook reizigers met het vliegtuig zullen problemen ondervinden. Een algemene staking legt donderdag driekwart van het openbaar vervoer in Spanje stil. De Spanjaarden protesteren zo tegen het tewerkstellingsbeleid van de regering-Aznar. Die wil besparen op de werkloosheidsuitkeringen.
BR>
De vakbonden hebben toegezegd alleen de minimale voorzieningen te leveren, zoals ambulance, brandweer en een beperkt aantal bussen en treinen in de spits. Hoewel het nog niet zeker is of het vliegtuigpersoneel mee doet aan de staking, zal het luchtverkeer van en naar Spanje grotendeels stil komen te liggen. Er is geen vervoer van en naar de vliegvelden, omdat taxi's, bussen en treinen niet rijden. De deelregering van de eilanden Mallorca, Menorca en Ibiza vreest een herhaling van de chaos van vorig jaar. Toen moesten 60.000 vakantiegangers in tenten op de vliegvelden bivakkeren omdat er geen vervoer was. De verkeerschaos van het luchtvaartverkeer kan nog vergroot worden door de aangekondigde staking aanstaande woensdag van Franse, Italiaanse en Portugese luchtverkeersleiders.

De Spaanse premier Aznar is razend op de vakbonden omdat ze juist de dag vóór de top van Europese regeringsleiders in Sevilla hebben uitgekozen voor hun acties. Volgens hem bemoeilijkt de staking de grootschalige veiligheidsmaatregelen die voor de ontmoeting worden getroffen.

Zo wordt de grens met Frankrijk sinds vrijdag streng bewaakt. Personen die ervan worden verdacht te behoren tot de harde kern van de anti-globaliseringsbeweging komen het land niet in.

Sevilla is veranderd in een belegerde vesting. Niemand kan de stad meer in zonder gecontroleerd te worden. Sevilla is een van de drukst bezochte toeristensteden van Spanje. Een bezoek aan de stad komende week wordt afgeraden.

.

Nu in het nieuws