Postmensen Ottignies staken verder

Het personeel van De Post van Ottignies staakt sinds vrijdagochtend uit solidariteit met vijf collega's die geschorst zijn wegens pesten op het werk. Ook vandaag maandag wordt er niet gewerkt. Een postbeambte heeft klacht ingediend. Hij zou seksueel en psychisch gepest zijn. De Post diende onmiddellijk een verzoek in bij de commissie tegen het pesten, een instelling die opgericht werd in 2001, na de zelfmoord wegens pesterijen van een 22-jarige postbode uit Heverlee.

BR>

Een maand geleden diende postbode Y.T. klacht in tegen vijf collega's wegens seksuele en morele pesterijen. De man, van buitenlandse origine, zegt het slachtoffer te zijn van ongewenste intimiteiten en onophoudelijke laster, soms van racistische aard.

De postbode, die tien jaar bij De Post in Ottignies werkt, is in ziekteverlof. Hij zou al drie zelfmoordpogingen ondernomen hebben. Een privé-detective heeft in opdracht van De Post een onderzoek uitgevoerd op het centrale kantoor in Ottignies. Vier postbodes en één bediende zijn nu geschorst op basis van een eerste rapport.

Op het kantoor waar een veertigtal mensen werkt, wordt met ongeloof gereageerd op de schorsing. "Sommigen hebben meer dan dertig jaar dienst. We willen niet ontkennen dat er spelletjes gespeeld worden. Wij hebben bijvoorbeeld allemaal een bijnaam. Maar dat is geen pesten."

Toch wisten verscheidene mensen op het postkantoor dat de betrokken postbode kampte met depressies en zelfmoordpogingen ondernam. Maar volgens hen was de man depressief door liefdesperikelen, en niet door problemen op het werk. Na de bekendmaking van de beslissing vrijdagochtend, werden de kranten en de pensioenen gewoon besteld. Nadien legden de postmensen spontaan het werk neer.

Vorig jaar richtte De Post een commissie op tegen pesten op het werk, nadat een 22-jarige postbode uit Heverlee zich voor een trein had geworpen, omdat hij de pesterijen op het werk niet meer aankon. De commissie ontvangt gemiddeld veertig tot vijftig meldingen per maand. Ongeveer 80% van de gevallen wordt opgelost na bemiddeling van De Post.

Nu in het nieuws