Gaston Geens overleden

Print
Woensdagavond overleed op 71-jarige leeftijd Gaston Geens, minister van staat en gewezen voorzitter van de Vlaamse regering. Hij is plots overleden in zijn slaap tengevolge van een hartstilstand.
Gaston Geens, die meer dan een decennium voorzitter is geweest van wat toen nog de Vlaamse executieve heette, werd op 10 juni 1931 geboren te Kersbeek-Miskom, een dorp in de buurt van Tienen.

Na de parlementsverkiezingen in 1974 werd hij gecoopteerd tot senator.

Eind december '81 werd Geens, die als lijsttrekker voor de senaat in Leuven bijna 28.000 voorkeurstemmen had behaald, aangesteld tot voorzitter van de eerste autonome Vlaamse Executieve. Hij kreeg ook de bevoegdheid over economie, werkgelegenheid, energie, financiën en begroting .

In de loop van zijn ambtsperiode legde hij meer en meer de nadruk op de wenselijkheid van een verregaand economisch federalisme en een volstrekte autonomie voor de gemeenschappen inzake onderwijs en wetenschappelijk onderzoek.

Om de Vlaamse industrie een nieuwe impuls te geven, lanceerde hij in 1981 zijn befaamde DIRV (Derde Industriële Revolutie in Vlaanderen)-plannen, met ondermeer veel aandacht voor de micro-electronica, de biotechnologie en de aanmaak van nieuwe (kunst)materialen.

Om de nieuwe technologieën een bredere bekendheid te geven zette Geens een grote promotiecampagne op, met als belangrijkste inititatief de Flanders Technology-beurs, die voor de eerste keer plaatsvond van 3 tot 7 mei 1983.
MEEST RECENT