Gerets nog niet bezig met de job van bondscoach

Even over halfdrie landde Eric Gerets gisterenmiddag op Schiphol vanuit Beijing (China) waar hij met de PSV-selectie een demonstratie-toernooi had gespeeld. De ontslagen coach stapte als laatste, ver achter zijn spelers, de inkomhal binnen en weigerde alle commentaar. Gerets, die getipt wordt als kandidaat nummer één om Robert Waseige als bondscoach op te volgen, ging op Schiphol ook niet op dat onderwerp in. «Geen commentaar. Het heeft nu geen zin,» zegde hij strak voor zich uit kijkend.
Voor het luchthavengebouw volgde een emotioneel weerzien met de chauffeur van de spelersbus van PSV die Gerets stevig omarmde. Achternagezeten door de persmeute verdween hij daarna snel in de klaarstaande auto van zijn vrouw Rita om richting thuis in Boorsem te vluchten. Pedro Salazar, perschef van PSV, vroeg begrip voor de getormenteerde coach die «nog tijd nodig heeft om in gezinsverband zijn ontslag te verwerken.»

Salazar bevestigde dat Gerets zwaar aangeslagen was door zijn ontslag omdat hij absoluut nog een jaar wilde verderwerken als coach van PSV. Toch verkoos de coach nog bij zijn spelersgroep in China te blijven waar hij nog enkele toeristische trips meepikte en partijtjes tennis speelde met zijn technische staf.

Vlak voor afreis in Beijing werd Eric Gerets geïnformeerd over de beslissing van Robert Waseige om na het WK te stoppen als bondscoach. «Of Eric kandidaat-bondscoach voor België is, moet je hem zelf vragen. Maar zoals ik hem ken is dat onderwerp voor hem nu niet aan de orde. Hij gaat nu rustig de tijd nemen om samen met zijn gezin de gebeurtenissen van de laatste dagen te verwerken. Eerst vetrekt hij op vakantie, pas daarna zal hij echt over zijn toekomst beginnen te denken,» aldus Salazar.

Eric Gerets voedde zelf de specualties rond zijn interesse om bondscoach te worden nadat hij onlangs op televisie verklaarde dat hij 'ooit' de Rode Duivels wilde trainen. Het blijft zeer de vraag of dat moment nu al is aangebroken. Gerets is 47 en één brok energie. Hij kan het veldwerk nog niet missen. Gerets wilde daarom eerst nog een tijdje doorgaan als coach van PSV om daarna zelf te beslissen wanneer het tijdstip gekomen was om algemeen manager van de club te worden. Die principiële overeenkomst werd maandagavond echter verbroken in China.

Voor er sprake was van een job als manager van PSV had Gerets aangegeven dat hij na Eindhoven nog eens aan de slag wilde bij een buitenlandse topclub in Italië of Duitsland om het daarna wat rustiger aan te doen. Zijn omgeving denkt dat het nu opnieuw die richting zal uitgaan. Volgens hen komt de job van bondschoach, waarbij hij maar een tiental keren per seizoen de geur van het gras mag ruiken, nu nog te vroeg voor Gerets.
Nu in het nieuws