Vlaming wil unieke tuinmeubelen

TUINMEUBELEN
I>De tegels van dit tafelblad kunnen worden vervangen door tegels van een ander materiaal.

Een eigen uniek interieur met persoonlijke accenten, dat vindt iedereen normaal, maar die trend zet zich nu ook door bij tuin- en terrasmeubilair. "De mensen willen een unieke tafel, een unieke terrasset", zegt de heer Fransen, zaakvoerder voor de Benelux en Frankrijk van Gloster. Gloster is in deze regio marktleider wat tuinmeubelen betreft. "En België is een echte trendsetter voor tuinmeubelen."

De jongste jaren doen de tuinmeubelen met gecombineerd materiaalgebruik het goed, en vooral de combinatie van aluminium en teak is een topper. "Maar we merken toch dat de meubelen waarin teak de hoofdtoon vormt, het meest succesvol zijn", aldus Fransen.

Opvallend is ook de trend om tuinmeubilair te individualiseren. "De Vlaming wil zeker niet dezelfde tuinset als zijn buur, hij wil een unieke tuintafel. Daarom verkopen de tafels en stoelen die je kan aanpassen met tegels en poten in verschillende materialen zo goed. Je hebt bijvoorbeeld een tafel (model Matrix) met in het tafelblad naar keuze tegels van glas, teak, graniet of inox. De tafelpoten kan je krijgen in teak, aluminium of roestvrij staal. En ben je de tegels of de poten na een tijdje beu, dan kan je ze vervangen."

Ook nieuw is de opkomst van kleur in de bekleding van de tuinmeubelen. "Vroeger kreeg je kleur door de kussens, nu is de kleur geïntegreerd in het meubel zelf. Je hebt bijvoorbeeld stoelen met een zitting en een rugleuning in textileen, een kunststof die in verschillende kleuren beschikbaar is. Maar we houden het wel bij rustige kleuren, geen schreeuwerige tinten."

De verkopers van Gloster die internationaal werken, merken dat België op het gebied van tuinmeubelen een echte trendsetter is, en dat de Belg er vrij diep voor in zijn portemonnee wil tasten.

"Dat komt volgens ons vooral door de honkvastheid van de Belg, die een huis koopt, daar zijn hele leven in wil blijven wonen en er dan ook fors in wil investeren. Niet alleen in het interieur, maar ook in de tuin en het terras die hoe langer hoe meer een extra leefkamer worden. Voor de toekomst is teak trouwens nog helemaal niet afgeschreven, integendeel. We zien een toenemende vraag naar meubelen in full teak, zonder andere materialen erbij."
Afra, Kerkstraat 8, 2330 Merksplas, 014-63.34.63, www.gloster.be

.

Nu in het nieuws