Ratti vindt ampule in zijn rugzak

Mapei-Quick Step kwam in de Ronde van België voor een nieuwe dopinghistorie te staan toen de Italiaan Eddy Ratti een ampule met groeihormooon in zijn rugzak vond. De teamleiding haalde er zelf de politie van Oostende bij, die de zaak in handen van het parket van Brugge gaf. Het parket nam de zes renners van Mapei die in de Ronde Van België aan de slag zijn mee voor een dopingonderzoek.

Eddy Ratti wist niet wat hem overkwam toen hij woensdagavond in het Holiday Inn Hotel in Oostende een ampule in zijn rugzak vond. De renner riep er ploegdokter Theo Lebon bij. Die stelde vast dat de ampule groeihormoon bevatte. Omdat hij zijn naam niet aan een dopingrel gekoppeld wilde zien, vernietigde Lebon in volle paniek meteen de ampule. Pas daarna werd ploegleider Eric Vanderaerden er bijgeroepen. Vanderaerden verwittigde de politie van Oostende, die zich ter plaatse onbevoegd verklaarde in de zaak en het parket van Brugge inschakelde. Het parket nam de zes renners van Mapei mee voor een dopingonderzoek en hield zo de ploeg tot halfdrie 's nachts uit bed. Vervolgens werd besloten om het onderzoek verder te zetten na aankomst van de rit van gisteren, donderdag in Knokke Heist.

Het is de tweede maal in korte tijd dat Mapei met doping in aanraking komt, na de affaire met Stefano Garzelli in de Ronde van Italië. Ook toen sprak men bij de directie van de ploeg over een complot.

Nu in het nieuws