Groeihormoon gevonden in rugzak van Mapei-renner Ratti

Het dopingspook dook vanuit de Giro ook de Ronde van België binnen, waar het de avond en nacht na de proloog Mapei - Quick.Step wakker hield. Het parket van Brugge onderzoekt hoe een flesje groeihormoon in de bagage van Eddy Ratti terecht kwam. De jonge Italiaan schrok zich een hoedje toen hij na het openingsnummer de verboden vrucht in zijn rugzakje vond.
@te:De herrie in de Giro met Garzelli indachtig trok Ratti meteen ploegdokter Theo Lebon aan de mouw bij het vinden van een nog ongeopende verdachte ampul in zijn tas. De radeloosheid bij de Antwerpse arts was zo groot dat hij de hele inhoud in het toilet doorspoelde en de ploegchefs verwittigde. Vanuit Italië kwam de raad de politie van Oostende te alarmeren. Die haalde er het parket van Brugge bij, dat samen met de gerechtelijke politie tot halfdrie 's nachts de zaak onderzocht.

Geen mens die weet waar de ampul (oplosmiddel en poeder) met de merknaam Genotonorm vandaan kwam, zodat de complottheorie die in Italië werd ontwikkeld opnieuw de kop opsteekt. Grote baas Squinzi en de ploegmanagers Crespi en Sassi gaven ploegleider Eric Vanderaerden de raad volledig open kaart te spelen naar de buitenwereld toe. «De zaak tussen de eigen muren houden, is onzinnig. Vroeg of laat lekt ze toch uit en gaat iedereen dat gebrek aan openheid verdacht vinden», verklaart VdA de teamstrategie. «Niemand van ons ging trouwens in de fout. Ik weet 100% zeker dat Ratti volledig vrijuit gaat. Als wij jonge renners aanwerven, screenen wij ze door en door. Waar komt het product dan wel vandaan? Ik weet het niet. Wij vermoeden een complot, maar kunnen niets bewijzen. De vraag is dan ook wie ons erin wil luizen.»

Dokter Lebon springt hem bij. «Maffiapraktijken», noemt de arts wat de ploeg overkomt. «Mijn eerste reactie toen Ratti bij mij aanklopte was: Ik wil dat smerig spul niet op mijn kamer. Want ik had natuurlijk meteen door met welk product ik geconfronteerd werd. Het wordt gebruikt om kinderen met groeistoornissen te behandelen. Als ik eerlijk mag zijn: ik voel mij niet meer veilig in het wielermilieu en denk er sterk aan na dit seizoen op te stappen.»

Mapei - Quick.Step dient voorlopig geen klacht in tegen onbekenden en ziet ook geen reden om een intern onderzoek op te starten. De gebeurtenissen van woensdag inspireerden wel de anti-dopingcommissie van de Vlaamse Gemeenschap. Die stond, geflankeerd door een paar politiemensen, aan de streep in Knokke-Heist de Mapei-renners op te wachten voor een urinecontrole. «Hoe meer we gecontroleerd worden hoe liever», reageerde Vanderaerden gelaten, die ongewild ook meer nieuws vrijgaf over de urinecontroles die de ploeg bij zijn Giro-renners uitvoerde. «Allemaal positief op probenocide.» Meer wou hij niet kwijt.
Nu in het nieuws